Postul fără rugăciune, fapte bune, milostenie e simplu regim alimentar. La fel, postul care nu conduce la întâlnirea cu Cristos în Liturghie, în Spovadă, în Împărtăşanie rămâne o abordare gastronomică, schizoidă, prin care adesea Dumnezeu este instrumentalizat şi redus la statutul de Automat-de-împlinit-dorințe („Țin post pentru că vreau să mă ajute Dumnezeu să X şi Y”).
În Bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică Postul Crăciunului a început deja. În Biserica Romano-Catolică, urmează prima duminică din Advent. Pentru toți, aşadar, e de mare folos o învățătură despre trăirea cumsecade şi firească a acestei perioade care precede marea sărbătoare a Întrupării Domnului nostru Isus Cristos.
Vă invit să urmăriți o intervenție cu totul ALTFEL a părintelui iezuit Iulian Budău într-o emisiune televizată despre două dimensiuni mai puțin frecventate ale Postului (faptele bune şi milostenia). O intervenție cu treceri frumoase şi simple prin Nicolae Steinhardt şi Fer. Vladimir Ghika (a cărui „Liturghie a aproapelui” este, din păcate, atât de puțin cunoscută şi atât de puțin frecventată).
Şi vă ofer un subiect de meditație: care este abordarea noastră personală a postului, a milosteniei, a faptelor bune, raportat la această analiză de mare finețe spirituală a pr. Iulian Budău (din care redau doar două gânduri):
„Milostenia este o atitudine lăuntrică. La rădăcina milosteniei stă o viziune mistică asupra omenirii”. „Vrei să faci fapte bune în mod inteligent? Încearcă să treci de plăcerea diafană şi subtilă pe care ți-o dă momentul în care tu îi dai celuilalt, ca să te simți tu bine”.
NB: Emisiunea „Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului” este realizată de Informația TV (Satu Mare), având invitați în studio trei preoți: un iezuit (pr. Iulian Budău), un greco-catolic (Alexandru Dragoş) şi un ortodox (Cristian Boloş).