Într-o ordine la întâmplare:
- Pentru că e atâta rău în lume în toate celelalte 364 de zile ale anului, încât nu-mi vine să fac din asta sărbătoare într-o zi anume. Ce să serbez? Răul e tot rău, chiar maimuţărit în costume trendy-spooky.
- Pentru că nu pot (ontologic vorbind) să-mi fac (nici măcar pentru o zi și nici măcar în glumă) model dintr-o vrăjitoare ori un vampir. Si tot ontologic vorbind, nu pot să-mi doresc să devin altcineva, fie și numai pentru o zi și fie costumaţia chiar de prinţesă.
- Pentru că mi se pare că a cocheta cu violenţa, fie și în glumă, e nociv sufletește. E paradoxal că părinţii care își educă odraslele cu desenele animate violente de pe Cartoon Network, cu jocurile cu împușcături și sânge de pe calculator și cu (o dată pe an) vampiri și cadavre ambulante, se miră că ajung să crească niște sociopaţi.
- Pentru că refuz să răspund automat la toate invitaţiile modei, moftului, consumului, ca o păpușă de cârpă trasă pe sforile păpușarilor creatori de dorinţe stupide și habitusuri deșarte. Culmea e că păpușarii nu-s deloc subtili, dar noi tot ne pretindem liberi în alegerile noastre.
- Pentru că e încă o ocazie de distracţie ca distragere de la lucrurile cu adevărat importante pentru care toţi oamenii ocupaţi pretind cu emfază că nu-și găsesc timp.
- Pentru că “a colinda” are, pentru mine altă semnificaţie, de plin, de plinătate, de împlinire și de pace sufletească, nu de gol, de vid sufletesc deghizat în poleială sclipicioasă sub pretextul unor căpăţâni goale de dovleac.
- Pentru că banii daţi pe tenebroase pânze de tarantule fictive ar putea hrăni nu ego-ul meu trendy, ci o gură înfometată de copil dintr-un sat uitat de lume.
NB: Cum am impresia că mulţi fani ai Halloweenului nu au idee de etimologia cuvântului, mă simt datoare să explic de ce cred eu că majoritatea celor care sărbătoresc azi sunt, sunt, de fapt, autorii unui act ratat în buna tradiţie freudiană. În limba engleză, cuvântul “Halloween” este o contragere a sintagmei “All Hallows Eve”, în care “Hallow” este arhaismul pentru “Saint”. Asadar, Halloween era, la origine (înainte să fie deformat de consumism), o vigilie (veghe) pentru ziua următoare a calendarului catolic, 1 noiembrie, în care se celebrează memoria Tuturor Sfinţilor. Act ratat, deci: oare câţi dintre cei care, în vremurile noastre, iau în râs răul pe 31 octombrie finalizează parcursul prin celebrarea Binelui în sărbătoarea liturgică de mâine? Cu atât mai puţini sunt aceștia într-o ţară declarat ortodoxă, care nu are în calendar această sărbătoare.